Świeże sałatki w sklepach

poniedziałek, Wrzesień 12th, 2011

Od jakiegoś czasu konsumenci mogą zakupić w sklepach świeże sałatki warzywne czy jarzynowe. Taka sałatka jest świetną przekąską w pracy, dodatkiem do obiadu czy dla osób żyjących w biegu normalnym posiłkiem. Czy jednak na pewno takie sałatki są świeże i smaczne? Wszystko zależy od tego, jakie normy i materiały zastosował producent opakowań. Bardzo duże znaczenie mają tu bowiem opakowania do żywności. Jeśli jest to specjalna szalka, która chroni przed światłem, wysokimi temperaturami, a także innymi czynnikami szkodliwymi i ma szczelne zamknięcie, to mamy pewność, że po otwarciu będziemy się cieszyć świeżym smakiem warzyw czy innych składników. To jednak nie wszystko, sałatka musi stać w chłodnym miejscu, a więc nie na półkach, ale w chłodniach i nie może tam być dłużej jak jeden, góra dwa dni. Dlatego należy sprawdzić datę produkcji na opakowaniu i datę przydatności do spożycia. Warto być ostrożnym w kupowaniu sałatek z sosami, które także po dłuższym staniu będą miały nieświeży smak i mogą prowadzić do zatrucia żołądka.

Comments are closed.